Dr. Tóth Ildikó
radiológus szakorvos

Rendelési idő

bejelentkezés alapján történik, az aktuális rendelésről kérjük érdeklődjön telefonon.
Telefonszám: +36 30 230 6661

drtothildiko

GYERMEK VIZSGÁLATOK

Előkészületek vizsgálatok előtt

0 – 4 éves korig
Ebben a korban semmilyen előkészület nem szükséges. Csecsemők vizsgálatakor javasolt a babákat megetetni, hogy nyugodtabbak legyenek.

4 éves kor fölött
Csak a hasi régió vizsgálata igényel előkészítést. A vizsgálatot megelőzően 4-6 órán belül nem szabad enni, kávét valamint szénsavas üditőt fogyasztani. A vizsgálatra telt húgyhólyaggal kell érkezni.

A teljes csecsemő ultrahang-szűrés magába foglalja a hasi, koponya (agy) és a csípő vizsgálatot. A vizsgálattal lehetőség nyílik több, egyébként tüneteket nem okozó veleszületett rendellenesség korai megállapítására, azok korai kezelése érdekében.
A szűrővizsgálatok együttesen és külön – külön is elvégezhetők.

A csecsemő koponya ultrahang vizsgálata
A csecsemők agyának vizsgálatára alkalmas (nem a csontokéra) addig, amíg a nagykutacs még nyitva van. Megítélhetők vele az agykamrák, az agyállomány néhány fejlődési rendellenessége, agy vérzés, terhességi alatti fertőzés okozta agyállományi meszesedés. Előkészítés nem szükséges.

A csecsemő has ultrahang vizsgálata
A vizsgálat során áttekintjük a hasi szerveket: a májat, az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, a lépet, a mellékveséket, a veséket , a hólyagot és a has hátsó részét magában foglaló, ún. retroperitoneumot. Csecsemőkorban ez a vizsgálat előkészítést nem igényel, de ideális, ha a baba a vizsgálat előtt jól lakik, szopott.

A csecsemő csípő ultrahang vizsgálata
6 hetes kortól maximum 6 hónapos korig a csecsemő csípődysplasiájának, csípőficamának kiszűrésére alkalmas objektív, mérhető szögeken alapuló módszer. Előkészítést nem igényel.

Nem szűrővizsgálat jellegű diagnosztika:

Gyermekek esetében leggyakrabban balesetből adódó panaszok, sérülések, hasi panaszok, illetve duzzadt, normálistól eltérő nyirokcsomók esetén végzünk ultrahangos vizsgálatot. A hasfájásnak lehet számtalan „banális” oka: vírus vagy bakteriális fertőzés vagy egyszerűen túlzásba vitt étkezés, de lehetnek komoly okok is a háttérben, mint például bélcsavarodás, nyirokcsomó gyulladás, vagy vakbélgyulladás. Ultrahanggal ezek általában jól vizsgálhatók.

Vakbélgyulladás

A leggyakoribb gyermekkorban előforduló és sürgős műtétet igénylő, hasi fájdalommal járó megbetegedés a vakbélgyulladás. Az ultrahang nemcsak a diagnózis megerősítésében, de egyéb betegségek (vese, petefészek, epe stb.) kizárásában is jelentős szerepet játszik. Fontos, hogy ez a vizsgálat telt hólyag mellett történjék, főleg leányok esetén.

Egyéb kóros eltérések

Csecsemőkori fejlődési és mozgászavaroknál az agy ultrahang vizsgálata adhat információt.

Ezeken kívül lágyrész eltéréseket ( pl. duzzanatok, nyirokcsomó megnagyobbodás ), vagy a pajzsmirigy vizsgálatát is végezzük.

Pajzsmirigy ultrahang során vizsgáljuk a szerv nagyságát, a benne látható elváltozásokat, viszonyát a légcsőhöz. Kiderül, hogy van-e benne ciszta, gyulladás, daganat.

Here ultrahang

A here és mellékhere szerkezeti eltérései, valamint a vérkeringésük is ábrázolható.

A hereállomány gyulladásainak és daganatainak, artériás keringésének (herecsavarodás) vizsgálata. Emellett a mellékherék elváltozásainak (ciszta, gyulladás), valamint a herezacskó űrterének (folyadékgyülem, heresérvek) és ereinek (visszértágulat) vizsgálata is megtörténik.